Μόσχος Πολυσίου, Ομότιμος Καθηγητής Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

polysiouphoto

Ο κ. Μόσχος Πολυσίου γεννήθηκε στο Πύθιο του ακριτικού Έβρου το 1948. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών απ' όπου αποφοίτησε ως Χημικός με μεγάλη διάκριση στο πτυχίο του. Αναγορεύτηκε διδάκτωρ (PhD) θετικών επιστημών του Πανεπιστημίου των Βρυξελλών το 1976. Βραβεύθηκε για τη διδακτορική του διατριβή με το βραβείο "STAS 1976" από τη Βελγική Βασιλική Ακαδημία.

Διορίσθηκε ως Επιμελητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών το 1977 όπου και υπηρέτησε μέχρι το 2015, ανεβαίνοντας σταδιακά όλες τις βαθμίδες της ακαδημαϊκής ιεραρχίας. Παράλληλα υπήρξε επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Montreal και στη Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστήμιου της Reims στη Γαλλία.

Διετέλεσε Διευθυντής του Εργαστηρίου Γενικής Χημείας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος του Γενικού Τμήματος ΓΠΑ και Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού. Εξελέγη μέλος της Ελληνικής Γεωργικής Ακαδημίας το 2014 καθώς επίσης και της Βελγικής Βασιλικής Ακαδημίας το 2015.

Ο κ. Πολυσίου είναι κριτής σε πάρα πολλά διεθνή περιοδικά και αξιολογητής σε ερευνητικά προγράμματα της Γ.Γ.Ε.Τ. Μέλος πολλών επιστημονικών εταιρειών.

Εκπροσωπεί την ελληνική πλευρά στις Γενικές Συνελεύσεις του Φορέα Ευρωπαίων Παραγωγών Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών (Europam) από το 1996.

Συγγραφέας δύο συγγραμμάτων και πολυάριθμων ερευνητικών εργασιών σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Από τις εργασίες αυτές 169 περιλαμβάνονται στη βάση δεδομένων web of science της εταιρείας Scopus και παρουσιάζουν 7555 ετεροαναφορές μέχρι σήμερα.

Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στις εργασίες όπου μελετώνται εφαρμογές αιθερίων ελαίων Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών (ΑΦΦ) της Μεσογειακής χλωρίδας για την αντιμετώπιση εχθρών και ασθενειών των φυτών και του ανθρώπου. Με βασικό κριτήριο το εύρος των δημοσιεύσεων και την απήχηση (ετεροαναφορές) που έχουν αυτές στη διεθνή επιστημονική κοινότητα η εταιρεία Thompson Reuters κατέταξε για τρεις (3) συνεχείς χρονιές (2014, 2015 και 2016) τον κ. Μ. Πολυσίου στους κορυφαίους (1%) ερευνητές παγκοσμίως. Πρέπει να σημειωθεί ότι τα αιθέρια έλαια και τα υδατικά εκχυλίσματα των ΑΦΦ είναι πλέον περιζήτητα παγκοσμίως όχι μόνο από τους κλάδους των τροφίμων, φαρμάκων κλπ, αλλά και από τη σύγχρονη κτηνοτροφία και τη βιολογική γεωργία ως φυσικά αντιβιοτικά και ως αβλαβή φυτοπροστατευτικά. Τα ΑΦΦ, όπως αναδείχθηκε από τις σχετικές έρευνες, αποτελούν εναλλακτική λύση απέναντι στη χρήση αντιβιοτικών και φυτοφαρμάκων με πολύ θετικές επιπτώσεις για την υγεία των καταναλωτών και την προστασία του περιβάλλοντος.