Νίκη Ρουμπάνη
Πρόεδρος Ελληνικού Δικτύου Γυναικών Ευρώπης, εκπαιδευτικός, ζωγράφος, ακτιβίστρια
Γεννήθηκε το 1953 και έχει κάνει σπουδές στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα και στο Central School of Art and Design του Λονδίνου. Το 1975, ως φοιτήτρια στην Αγγλία, ξεκίνησε να ασχολείται με τα θέματα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τη θέση της Γενικής Γραμματέως του Συλλόγου Φοιτητών. Το 1979, επιστρέφοντας στην Αθήνα, συμμετείχε στη δημιουργία του Κέντρου Αλληλοβοηθείας Γυναικών Αμπελοκήπων. Τη δεκαετία του ’80, είχε αναλάβει ενεργή δράση για την αλλαγή του Οικογενειακού Δικαίου. Από το 1980 έως το 1986 είχε τη δική της επιχείρηση: σχολή ξένων γλωσσών για ενηλίκους. Το 1980 συμμετείχε στην ίδρυση του Ελληνικού Δικτύου Γυναικών Ευρώπης και το 1990 συμμετείχε στην προετοιμασία και τη δημιουργία του Λόμπυ Γυναικών Ευρώπης, στο Διοικητικό Συμβούλιο του οποίου εκλεγόταν έως το 1998. Από το 1997 έως το 2001 συμμετείχε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Αντιρατσιστικού Δικτύου.
Από το 1986 έως το 2022 εργάστηκε στον χώρο της δημόσιας εκπαίδευσης ως καθηγήτρια Καλλιτεχνικών Μαθημάτων. Στον τομέα αυτό βρήκε τον εναλλακτικό δρόμο για να διδάξει Ανθρώπινα Δικαιώματα, θέματα ισότητας και πρόληψη της βίας. Από το 1997 έως σήμερα συνεργάζεται με διεθνείς οργανώσεις και επίσημους φορείς ως εκλεγόμενη πρόεδρος του ΔΣ του Δικτύου Γυναικών Ευρώπης για τα θέματα που αφορούν την ισότητα, την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας και της σωματεμπορίας. (Το ΕΔΓΕ έχει Γραμμή ΣΟΣ για κακοποιημένες γυναίκες και ξενώνες προσωρινης φιλοξενίας για τη στήριξη θυμάτων.) Διοργανώνει σεμινάρια επιμόρφωσης ενηλίκων για δημόσιους λειτουργούς και εθελοντές. Το 2006 ξεκίνησε την πρώτη Τράπεζα Ελεύθερου Χρόνου στην Ελλάδα. Όλα αυτά τα χρόνια ασχολείται παράλληλα ενεργά με την τέχνη της, με 19 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα, στην Αμερική, στην Κύπρο και στο Βέλγιο.
Είναι ιδρυτικό μέλος του Λόμπυ Γυναικών Ευρώπης, του Ευρωπαϊκού Αντιρατσιστικού Δικτύου, του Δικτύου Γυναικών Ευρώπης. Επίσης, είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος και της Ένωσης Καθηγητών Καλλιτεχνικών Μαθημάτων (Δημοσιεύσεις της υπάρχουν σε 25 τεύχη του περιοδικού «Εικαστική Παιδεία», στο βιβλίο «Μετανάστες στην Ελλάδα» από τα Ελληνικά Γράμματα, στο εκπαιδευτικό υλικό του Ινστιτούτου Επιμόρφωσης του Υπουργείου Εσωτερικών και στο εκπαιδευτικό υλικό εγχειριδίου και DVD «Γέφυρες Φιλίας», «Λέσβος-Δικελί» (2005). Επιπλέον, έχει κάνει εκπαίδευση στη διαχείριση συγκρούσεων.