Νίκος Τσομπάνογλου
για τη διαχρονική και διακεκριμένη συνεισφορά του στη διαμόρφωση ενός ανθρώπινου κόσμου

tsompanoglouphoto

Είναι καλλιεργητής υπαίθριων εποχιακών κηπευτικών και παραγωγός εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου. Από το 2010 έως το 2017 εργάστηκε σε φυσικά αγροκτήματα, σε δενδροκομικές βιολογικές καλλιέργειες καθώς επίσης και σε φυτώρια γενετικού υλικού στην Ελλάδα. Από το 2018 βρίσκεται στο Όρος Πατέρας και καλλιεργεί έναν ελαιώνα 6 στρεμμάτων καθώς και 5 στρέμματα με εποχιακά κηπευτικά με φυσικές και οργανικές μεθόδους καλλιέργειας. Διαθέτει τα προϊόντα του σε ομάδες καταναλωτών (farm to fork) όπως επίσης και σε αγορές μικρής κλίμακας παραγωγών (Το μποστάνι - Δημοτική Αγορά Κυψέλης). Εργάζεται πειραματικά στη μέθοδο Fukuoka (Do Nothing Farming) και καλλιεργεί μέρος της παραγωγής του με τη δημιουργία σβόλων από αργιλόχωμα και σπόρους (seedballs). Χρησιμοποιεί σπόρους ανοιχτής επικονίασης και συλλέγει σπόρους άγριων  φυτών για σπορά και αναπαραγωγή. Είναι μέλος μιας οικογένειας 4 ατόμων, η οποία είναι αυτάρκης στο μεγαλύτερο μέρος της διατροφής της, μιας που ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή. Οργανώνει βιωματικά εργαστήρια, όπου και παρουσιάζει τις ανωτέρω μεθόδους, με σκοπό τη μετάδοση της γνώσης και την ανταλλαγή πληροφοριών. Επίσης συμμετέχει και σε δίκτυα με σκοπό την ανταλλαγή αγαθών. Τέλος, συμμετέχει σε διαδικασίες σποράς με σκοπό την αναδάσωση υποβαθμισμένων εκτάσεων με τη μέθοδο των σβόλων.